Ko je fizioterapeut

Fizioterapeuti su zdravstveni radnici, visoko kvalifikovani stručnjaci za pokret koji rade u partnerstvu sa svojim pacijentima kako bi im pomogli da ostanu pokretni i aktivni kroz ceo život. Život uglavnom vrednujemo njegovim kvalitetom, a za njegovo unapređenje u akcidentnim životnim situacijama neizostavna je pomoć fizioterapeuta. Mi moramo voleti čoveka. Boriti se da mu, najčešće u stanju izrazite duševne patnje zbog gubitka ili sniženja telesnog funkcionisanja, povratimo nadu da uz našu podršku i sopstveno zalaganje prihvati šansu za oporavak. Profesionalnom empatijom i čovekoljubljem konstantno ga podstičemo da u okolnostima ozbiljno narušene životne harmonije uz podršku okoline lakše izađe iz ,,pozicije žrtve“, spremniji da sa nama, stručnjacima konstantno jača sopstvene kapacitete za rezilijentnost, u kriznim, teškim životnim situacijama. Danas kada se ljudski vek produžava, suočavamo se sa novim problemima u rehabilitaciji. Pred nama je sve više posla sa ljudima kojima je savremena medicina produžila život, ali zato oni postaju žrtve mnogih drugih nevolja, koje utiču na snižavanje kvaliteta života.

Koristeći napredne tehnike i medicinu zasnovanu na dokazima, fizioterapeuti procenjuju, dijagnostikuju, tretiraju i sprečavaju širok spektar zdravstvenih stanja i poremećaja kretanja.

​Delujemo u najlepšoj grani medicine, gde jasno možemo „čitati“ rezultate svog rada. Koliko uložimo u pacijenta, toliko nam se i vrati. Malo gde u medicini se mogu pratiti rezultati rada kao u fizikalnoj i kineziterapiji. Od potpune nepokretnosti do potpune mobilnosti. Od maksimalne funkcionalne limitiranosti do samostalnosti u svim aktivnostima.

Pred fizioterapeutima su u ovom budućem vremenu velike mogućnosti istraživanja, profesionalnog, stručnog, specijalizovanog usavršavanja i obrazovanja, osmišljavanja i provere novih savremenih tehnika, razmena iskustva i informacija.

Fizioterapeuti moraju da neguju pravo da se obrazuju i stručno nadograđuju i time pomažu ljudima da samostalno hodaju, da stoje, sede, da se služe rukom, da se sami oblače i obavljaju ličnu higijenu, da prodišu, da se iskašlju, da se lakše porode, da ih ne boli. U ovom širokom spektru delovanja mesta ima za sve koji su profesionalno zreli i sigurni u odluci da cene ravnopravnost timskog rada.

Fizioterapeuti na ovim prostorima, baš kao i u svetu, hoće da primenjuju nove tehnologije i tehnike, da rade na standardizaciji i kvalitetu svoje prakse i obrazovanja, da ravnopravno i stručno komuniciraju i da dostojanstveno promovišu svoju struku.

Mi znamo ko smo i gde možemo biti. Kuda i kako ćemo stići zavisi samo od nas samih, od našeg znanja, međusobnog razumevanja, tolerancije i upornosti da strpljivo rešavamo sve prepreke koje nas na tom putu usporavaju. Naše pacijente učimo da je strpljenje i vreme najvažnija alatka koja pomaže u sprovođenju uspešne rehabilitacije. Upravo ovu činjenicu moramo primeniti i na sebi samima. Definisanjem realnih ciljeva, strpljivim i upronim radom, biranim i jasnim rečima postižemo ono što nismo ni predpostavili.

Uložimo u svoje znanje i uživajmo u svom poslu. “Niko na svijetu nije jači od čovjeka koji zna.“ Transgeneracijsko iskustvo nam ukazuje da to ne treba proveravati. Zato zajedno, kao struka odolevajmo izazovima i naporima odgovornosti i dajmo sebi pravo na optimizam i promenu.

Upišite se za novosti

Loading